Mi történhet akkor, ha készülékünket nem tartjuk karban?

Az Ön készülékét tiszta állapotban történő üzemre tervezték.

A gázkészülékekben létrejövő égési folyamatoknál nagyon fontos az elégetett földgáz, és az égés táplálására bevezetett levegő aránya.
Optimális égés esetén a berendezés csak mérsékelten bocsát ki széndioxidot, (ez a savas eső oka!), egyáltalán nem keletkezik szénmonoxid (ez okozza a halálos baleseteket), és a felhasznált gáz jó hatásfokkal termel hőt, így kíméli a pénztárcánkat!
Az égéshez szükséges levegő meglepően nagy mennyiségű, egy átlagos gázkészüléknél körülbelül 20-50 köbméter óránként.
Ez a levegő mindig tartalmaz szennyeződést!
Ennek mértéke több tényezőtől függ, nyilvánvalóan kevesebb egy hegyi faluban lévő üdülőház kazánhelyiségében, és jóval nagyobb egy poros ipari környezetben.
A készülékbe kerülő por, és más szennyező (Pl.: különböző szálló anyagok, hajszállak, állatszőr, szösz, aerosolok, stb.) anyagok lerakódnak a készülék minden részén, de elsősorban az égőtérben okoz problémákat. Természetesen az un. zárt égésterü készülékeknél ezek a szennyeződések álltalában nehezebben alakulnak ki.

Mik ezek a problémák?

A levegő áramlási útja leszűkül, ezzel mennyisége csökken, viszont a beáramló gázmennyiség nem változik. Ezzel a gáz levegő arány megváltozik az égés gázban feldúsul. Ilyenkor a készülék széndioxid termelése hirtelen megnő, szénmonoxid jelenik meg. A szénmonoxid jelenléte nagyon rossz hatásfokú égést jelent, és nem feledjük: a gázóránk továbbra is ugyanúgy mér, csak jóval kevesebb hasznos hő képződik!

A 12% szénmonoxid tartalom feletti füstgáz robbanóképes, így ez az üzemállapot rendkívül veszélyes, nem beszélve a mérgezési veszélyről! Ez a folyamat először csak gázelemző készülékkel lenne észlelhető, de sajnos önmagát erősíti, így füstképződés alakul ki, ez korom kibocsátással jár, ez az állapot sokszor a berendezés igen költséges nagyjavításával szüntethető meg.

A korszerű gázkészülékek megvédik a felhasználót?

A gázkészülékek elsősorban olyan biztonsági berendezéseket tartalmaznak, amelyek a közvetlen életveszély elhárítását szolgálják.
Sajnos előfordulhatnak (főleg szabálytalan szerelések, és átalakítások esetén) olyan üzemállapotok, amikor a készülék védelme hatástalan.
Elvileg lehetséges lenne a berendezés hatásfokát folyamatosan mérni, de ennek megoldása a készülékek árát a megfizethetetlenségig emelné.

Mégis, hogyan lehet észrevenni a karbantartás szükségességét?

Több jel mutatja azt, hogy a készüléket ellenőrizni, karbantartani kell:
1. A begyújtás hangosan robbanásszerűen történik.
2. A készülék burkolata melegszik, esetleg a festés elszíneződik.
3. A gázláng sárgásan ég, a láng hosszú imbolygó.
4. Ha a készülék burkolatát kézzel megütjük a gázláng hirtelen, elszíneződik, besárgul.
5. Az égő felületén szennyeződés található, ez az égést kisebb nagyobb felületen akadályozza, az égőn reve, olvadt fém, korom, hamu található.
6. Elektronikus gyújtású készüléknél a gyújtási folyamat hosszabb ideig tart, a készülék ismételt gyújtást kísérel meg, a készülék nem kezd működni, hibajelzést ad, a hibát törölni kell, a készüléket ki-be kell kapcsolni a gyújtás ismétléséhez.
7. A láng felett lévő hőcserélő felülete nem tiszta, vastag hamuszerű bevonat fedi, kormos, esetleg foltokban vörösen elszíneződött.
8. Kombi készülékek esetén a használati melegvíz hőfoka csökken, vagy ellenkezőleg a vízmennyiség csökkenésével egy időben rendkívül felmelegszik, és nem szabályozható.
9. Az addig a legkisebb melegvízcsap nyitásra beinduló készülék csak teljesen kinyitott csapra kezd működni, esetleg egyszerre több csapot is ki kell nyitni.
10. A gázkazánok hangja megváltozik, sustorgó-forrás közeli hangokat ad, esetleg pattog, csattog, csörög.
11. Indirekt melegvíztárolóknál a felfűtési idő megnő, a készülék ki-be kapcsolgat, a melegvíz mennyisége lecsökken.

Miért érdemes a karbantartást rendszeres időközönként elvégeztetni. ?

A legfontosabb az, hogy minden más műszaki berendezéshez hasonlóan a gázkészülékek is kevésbé hibásodnak meg váratlanul rendszeres karbantartás esetén.
Szinten tartható a berendezés jó hatásfoka, ezzel a bevezetett gáz tökéletesen ég el, a távozó égéstermék nagyon kevés környezettre káros anyagot tartalmaz ezzel Ön is tett valamit az egészséges környezetünk megőrzéséért, azzal együtt, hogy a gázkészülék élettartama nő, a fogyasztása csökken, így pénz is megtakarít.

Miért éri meg a fogyasztónak a gázkészülékeket a nyári hónapokban karbantartatni?

A gázkészülékek kihasználtsága az év folyamán nem egyenletes. A csak fűtésre szolgáló berendezések körülbelül fél évet működnek, de minden esetben október 05-20 között kerülnek bekapcsolásra. Tapasztalatunk szerint az első hideg reggelen ügyfeleink több tizezer készüléket indítanak el, és ha mindössze minden ötvenedik berendezés bekapcsolásakor van nehézség,( ezek többségében nem készülékhibák hanem kezelési, beállítási gondok), akkor ez számunkra annyi bejelentést jelent, amelyet csak hosszú idő alatt tudunk teljesíteni.
Nyilvánvalóan gázközösség tagjainak számára is több szempontból előnyős a jól ütemezett szezonon kívüli karbantartás.

Milyen konkrét előnyei származnak a fogyasztónak abból, ha a karbantartás időpontját előre hozza ?

Tekintettel arra, hogy nincs még hideg, az időpont rugalmasan egyeztethető, ha kiderül hogy a készüléket javítani kell, vagy esetleg a fűtési rendszeren, a gázellátáson, kéményen kell változtatni, ezekre van idő, nincs kapkodás, nincs fagyoskodás.

A gázközösség tagjai közül többen egyedi árakat alkalmaznak az előrehozott karbantartásokra, így jelentős anyagi megtakarítás érhető el.